söndag 27 juli 2014

Vitlycke museum med hällristningar och bronsåldersby!


Vi, i grupp Förgätmigej, har gjort vårt studiebesök på Vitlycke museum. 

Vi tycker att detta är ett perfekt ställe att åka tillsammans med en barngrupp, då barnen på ett konkret sätt kan uppleva hur det var att leva under bronsåldern genom att besöka bronsåldersbyn som finns i nära anslutning till museet och även att barnen med blotta ögat får se de skapelser, i form av hällristningar, som dåtidens befolkning gjort. 

På museet finns just nu en utställning som tar dig med på en resa tillbaka till bronsåldern, där du får ”lära känna” dåtidens Tanumsbor. Dessa personer har ”återskapats” genom de fynd som gjorts i området, men själva berättelsen är påhittad. Även detta skapar en större förståelse för barnen om hur dåtidens ortsbefolkning levde. 

Under sommarmånaderna finns det många olika aktiviteter för alla åldrar, bland annat arkeologiskola för barn, guidning av hällristningarna, keramiktillverkning, flintaslagning, olika föreläsningar etc. Dessutom kan man som både barngrupp från förskola och skola få uppleva Vitlycke och bronsåldersbyn med alla sinnen genom konkreta aktiviteter, bland annat matlagning och olika hantverk.

Hemsida: www.vitlyckemuseum.se

Samtliga bilder är privata, tagna av oss i gruppen: 













tisdag 15 juli 2014

Öland


Varje år åker jag och min familj ner till sommarstugan som ligger på södra Ölands Alvar. Öland har ett väldigt speciellt djur- och naturliv och därför tänkte jag visa lite bilder därifrån. :-) 


Ottenby

Ottenby fågelstation ligger vid Ölands södra udde. Här har ringmärkning av fåglar och annan forskning och övervakning av fåglar bedrivits sedan 1946. År 2007 ringmärktes den miljonte fågel och det har ju blivit ett antal frågar till sedan dess. Till största delen bedrivs fågelstationen av ideella intressen. 

Vid fågelstationen ligger också fyren Långe Jan. Orkar man gå upp för fyrens 197 trappsteg så kan man också få en fin blick ut över havet och in mot land: 


Har man tur så får man syn på knubbsälarna:


De syns knappt på bilden, men ute på stenarna ligger de flera knubbsälar. :-) 
Annars är det mestadels mås- och trutarter som trivs vid udden, även andra fåglar också men dessa utgör majoriteten av fågelarterna. 


Floran


Överst till vänster: Stockrosor. Trädgårdsblomma som kan bli upp till tre meter hög! Väldigt vanlig trädgårdsblommor bland stugor och torp på Öland. 

Överst till höger: Cikoria. Jättesöt växt som växer vilt på ön. Oftast längst med diken och vägkanter. 

Nederst till vänster: Kardborreväxt. Kul att kasta på kompisarna när man var liten, mindre kul att försöka få loss dem från håret. ;-) Rötterna på växten åts under medeltiden, i dag är det vanligare att äta den späda växtens stjälk. Ska tydligen ha liknande smak som kronärtskockan. 

Nederst till höger: Blåeld. Den kan bli upp mot en meter hög och växer i vilt tillstånd! 


Kungsljus kan bli upp mot 150 cm hög. Fotade mina barn bredvid blommorna för att ha en jämförelse - min dotter närmar sig 130 cm, men man ser att blommorna verkligen är höga! 


På denna bilden är det lavendel (till vänster) och röd fetknopp (till höger). Vanligt förekommande på Alvaret. 

Alvaret består av kalkstensberggrund med ett tunt lager jord på. Lämpar sig därför bäst som betesmark till djur och inte till jordbruk. Floran och faunan är väldigt speciell och jag rekommenderar verkligen ett besök just till södra Öland om man ändå är på ön. :-) 

Finns egentligen hur mycket som helst att visa och berätta om Öland och Alvaret, men jag avrundar här. :-) 












måndag 14 juli 2014

Exkursion 2 - Sundsby Säteri

Idag gjorde jag min andra exkursion till Sundsby Säteri. Det ligger på Tjörn och består av flera olika byggnader och har anor från 1300-talet. Platsen är främst förknippad med att godsägaren Margareta Huitfeldt bodde där under 1600-talet. År 2003 köpte Tjörns kommun säteriet, och 2006 öppnade det för allmänheten. På Sundsby finns idag en kulturhistorisk utställning om Margareta Huitfeldt, köksträdgård, kafé, restaurang, gårdsbutik, bageri, visningsbikupa, naturlekplats för barn och hundar m.m. Intill Säteriet ligget ett naturreservat med flera utmarkerade vandringsleder. Naturen är skog blandat med tillrättalagd parkmiljö.

Jag fokuserade mycket på den ganska nya köksträdgården som jag tror skulle vara perfekt för barngrupper. 

Här kommer lite bilder från dagen.













/Linn

Exkursion 1 - Pilane skulptur och gravfält

Jag har besökt Pilane skulptur och gravfält på Tjörn som är en konstutställning ute i naturen. Pilane är ett 2000 år gammalt gravfält. Arkeologiska utgrävningar har visat att platsen också var en boplats och en mötesplats för människor och kulturer. Runt gravfältet arrangeras sedan 2007 en skulpturutställning med nya konstverk varje sommar.


Pilane har både natur- och kulturarv och passar mycket bra för en barngrupp att besöka, kanske för barn som är på fritids på sommaren kan göra en utflykt hit. Skulpturerna är intressanta för ett barn eftersom de är lite annorlunda. Även gravfältet kan vara kul för barnen att titta på och man skulle kunna prata om platsens historia. Det finns ingen lärarhandledning eller koncept för att ta emot grupper så det är något som skulle behövas.


Det fanns mycket fjärilar, bland annat mängder av den rödlistade bastardsvärmaren.

Här kommer lite bilder från dagen
 














/Linn